5 najlepszych marynat do pieczenia filetu z indyka
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Kto nie lubi szybkich i sprawdzonych sposobów na smaczny obiad? Ano właśnie, nikt. Wszyscy poszukujemy przepisów, które ułatwią nam zdrowe odżywianie w czasie tygodnia. Dlatego dziś poznacie 5 najlepszych marynat do pieczenia mięsa. Dlaczego filet z indyka? Jest on łatwo dostępny, mało kaloryczny oraz perfekcyjnie przyjmuje smak wszelkich przypraw. Pamiętajcie również, że pieczenie jest dużo lepszą alternatywą niż smażenie, do którego potrzebujemy sporą ilość tłuszczu. Spokojnie możecie przygotować mięso na początku tygodnia i wrzucić je do lodówki lub zamrażarki. W momencie szykowania obiadu wystarczy je tylko włożyć do piekarnika, zajmując się w międzyczasie dodatkami.

Kolendra z sokiem limonki

Najpierw odpowiednio naszykujcie dwa filety z indyka. Włóżcie je do pojemnika lub woreczka. Polejcie mięso jedną łyżką oliwy. Wyciśnijcie sok z połowy limonki i poszatkujcie dużą garść świeżej kolendry. Dodajcie te składniki do mięsa. Wyciśnijcie na nie dwa ząbki czosnku i zalejcie 2 płaskimi łyżkami miodu. Teraz zamknijcie opakowanie i przez chwilkę energicznie nim wstrząśnijcie. Brawo, pierwsza marynata gotowa. Upieczony filet z indyka zaserwujcie choćby z grillowaną kolbą kukurydzy.

Cytryna i imbir

Umyte i osuszone dwa filety z indyka natrzyjcie łyżką oliwy, sokiem z połowy cytryny, startym 5 cm kawałkiem imbiru, a także poszatkowaną ostrą papryczką. Tak, tylko tyle, a efekt idealnie pasujący do azjatyckich potraw, czy ryżu z dodatkiem zielonej fasolki.

Miód z czosnkiem

Wlejcie do pojemniczka łyżkę oliwy z oliwek oraz 1,5 łyżki sosu sojowego. Do tego trzy łyżki miodu, a także wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dołóżcie do opakowania prawidłowo obrobione dwa filety z indyka i dokładnie wymieszajcie je z marynatą. Filet z indyka pieczony w tej marynacie jest bardzo aromatyczny. Słodkawe mięso idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i sałatki z odświeżającego ogórka.

Przyprawa curry z dodatkiem jogurtu

Na dwa filety z indyka potrzebujecie połowę szklanki jogurtu naturalnego, sok wyciśnięty z połowy limonki, łyżkę przyprawy curry oraz małą łyżeczkę brązowego cukru. Wszystko dokładnie połączcie. Otrzymane w ten sposób mięso fantastycznie nadaje się do ryżu ugotowanego na mleczku kokosowym wraz z papryką i pomidorami.

Suszone pomidory z bazylią

Sekret tej marynaty tkwi w ususzonych pomidorkach bez zalewy, ale jeśli nie macie takich pod ręką, użyjcie tych ze słoiczka (wtedy zamiast oliwy z oliwek skorzystajcie z zalewy). Naszykujcie dwa filety z indyka i dodajcie do nich łyżkę oliwy, pokrojone w kostkę suszone pomidorki, sporą garść świeżej bazylii, a także dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po upieczeniu uzyskacie mięso pełne smaku, idealnie nadające się do choćby sałatek.

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat mięsa indyczego? Odwiedź stronę Wingsofquality.eu.